Titta han snackar två språk!

Det coolaste med att ha ett tvåspråkigt barn är hur fascinerande det är när han väljer själv vilka ord han säger på engelska och vilka han säger på svenska. 
Han förstår lika mycket på båda språken och han har hittills i livet även delat upp sitt ordförråd ungefär hälften/hälften mellan språken. 

Men oj så språket har skenat iväg sen dagisstarten! Varje dag kommer det nya "läten" som är försök till ord, och varje gång man ber honom upprepa ett ord så provar han men stor energi. 

För min egna lilla minnesbanks skull måste detta listas. 

Travis,15 månaders ordförråd
På engelska:
Daddy
This
Hey
Bib ( = dregglis på engelska )
Bye
Eeoo ( hello )

På svenska:
Mamma
Pappa
Titta
Hej
Ampa ( lampa )
Wow
Aj aj
Bopp ( snopp ) (( ja vi går igenom kroppens delar vid tvättning varje kväll och han är omåttligt förtjust över den där lille ))

Jag undrar hur det fastnar, hur han är så duktig även fast han är så liten. Skulle jag lära mig ett tredje språk nu skulle det ta betydligt längre tid. Jag menar. Travis förstår det mesta av det vi säger oavsett om det sägs på svenska eller engelska. 

Jag är mycket stolt!


Lyrisk över Ian 35+

Travis hade sin andra hemspråksträff idag på dagis. För övrigt en helt genialisk sak av kommunen anser jag. 

Travis kontaktperson heter Ian och är runt 35-40 år och han kommer från England men bor här i Östersund. En gång i veckan kommer han och hänger med Travis. En stund innan lunch och sen lunchen igenom. Och pratar då endast engelska. Detta för att han ska få mer interaktion i sitt andra modersmål från någon mer än bara sin pappa. Åter igen. Genialiskt. Kan inte få nog av att poängtera detta. 

Travis knöt an bra till Ian redan första gången. De lekte, fröknarna filmade så jag fick se, och Ian fick till och med hålla i honom och bära på honom. På filmen lekte de med bilar och Ian berättade vilka färger bilarna var och vilken sorts fordon osv. 

Jag är så glad att vi anmälde oss på en gång till att få detta! Gör det ni också! ( gäller dock bara de barn som har en förälder med ett annat modersmål ) 

Sidnotis: Idag såg jag ut som en Schweizerost i ansiktet när jag skulle lämna T på dagis och han självmant STRÄCKER sig över till Ann-Marie för att gå ut och leka. Inget gråt!! Och det är bara måndag! Go go go Travi B! 

Den moderne ungen ( next stop LAN ) 

Arbetslöshetsfrågan kvarstår

Man förstår att arbetslösheten måste vara mycket högre än vad som sägs offentligt när 246 personer sökte att jobba deltid på en gymnasieskolas cafeteria. Inklusive mig själv. 

Frågan kvarstår. Hur får man ett jobb?